Godmorgonhälsningar från ett söndagssoligt Uppsala



Söndagskaffet ska såklart avnjutas i en mugg från Starbucks!

Rostade kikärtor


Att rosta kikärtor kräver viss planering eftersom de måste blötläggas över natten men i övrigt är det väldigt enkelt och blir dessutom väldigt, väldigt gott. Vi smakade rostade kikärtor första gången när vi var i Grekland i våras och tänkte sedan att 'äh, det där kan ju inte vara så svårt att göra själv'. Så på den vägen är det, vi letade runt efter lite tips och så blev det ett premiärförsök. Och det resulterade i en omgång till, och en till, och en till.. De är helt perfekta att ha hemma, bara ta en näve när man känner sig lite sugen på någonting! De rostade kikärtorna passar inte bara som snacks utan är även utmärkta att strö över en god sallad!

Använder man sig av ärter på burk blir de aldrig riktigt knapriga. Så lägg torkade kikärtor i blöt över natten och fördela de sedan på bakplåtspapper på en plåt och ugnsrosta ca en timme i 175 grader. Kryddningen kan varieras efter smak och tillfälle. Hittills har vi provat:

olivolja + finhackad vitlök + salt + peppar + rosmarin
soja + paprikapulver + cayennepeppar
soja + olja + salt + peppar + tandoorikrydda
olja + havssalt

Det går nog att prova med lite vad som helst, lycka till :)


Biscotti


Här kommer ett recept på de klassiska italienska skorporna som jag mer än gärna bakar och serverar till en kopp kaffe eller krossar och strör på lite vaniljglass. Gott och enkelt!

ca 50 st

Ingredienser:
150 g sötmandel
75 g rumsvarmt margarin
2 dl strösocker
3 ägg
7 dl (420 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200˚C. Hacka mandel grovt. Rör smör och socker poröst med elvispens vispar. Tillsätt ägg, ett i taget under tiden du vispar. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel och rör ner det i smeten. Vispa på lägsta hastighet tills allt är blandat, inte längre. Ta upp degen på mjölad köksbänk och rulla den till två längder som är lika långa som plåten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Baka längderna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut plåten. Sänk värmen till 120˚C. Låt längderna svalna lite och skär dem sedan i långa, sneda bitar. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är torra.

Biscotti kan smaksättas på många olika sätt:

Chokladbiscotti
Blanda 2 msk kakao med mjölet. Rör ner 100 g finhackad mörk choklad i smeten samtidigt med den hackade mandeln.

Nötbiscotti
Byt ut mandlarna mot lika mycket nötter. Använd gärna olika sorter, ex. valnötter och/eller pistagenötter. Hasselnötter som först rostas i het stekpanna är väl värt att pröva, det blir riktigt gott!

Saffransbiscotti
Tillsätt ett kuvert saffran med margarinet och sockret och rör det poröst.

Julkryddad biscott
Rör ner 1 tsk ingefära, 2 tsk kanel och 1 tsk nejlikor.


Vegetarisk lasagne

Den här lasagnen har varit min favorit i många år, och den blir nästan bara godare och godare för varje år som går. Nya ingredienser, kryddor och finesser har testats flitigt men det här är det recept som jag älskar allra bäst!

6 portioner

Ingredienser
2 gula lökar
2 röda lökar
2 vitlöksklyftor
1-2 squash
1-2 aubergine
1-2 burkar krossade tomater à 400g
3-4 stjälkar selleri
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk sambal oelek
4 msk hackad basilika (färsk eller fryst)
Olivolja
Salt, peppar
1 paket färska lasagneplattor
1 paket keso à 500g
ca 1 dl riven ost, gärna Västerbotten eller parmesan

Gör så här
Skala och grovhacka lök. Tärna squash och aubergine. Fräs grönsaksblandningen i olivolja i en stor gryta. Häll på tomatkross och tillsätt buljongtärning och sambal oelek. Låt grytan koka på svag värme i 10-15 minuter. Smaksätt med salt, peppar och basilika.
Lägg blandningen i botten på en ugnssäker form. Dela lasagneplattorna i lämplig storlek och varva plattor med grönsaker och keso. Avsluta med grönsaksröran och toppa med riven ost.
Gratinerna i mitten av ugnen i ca 20 minuter på 225° (varmluft 200°).

Rabarberchutney



Jag älskar rabarber i alla dess former! Den här rabarberchutneyn är både lätt att göra och smakar ruskigt gott. Godast är den på en skorpa eller en skiva gott bröd där man först brer ett lager med färskost eller keso och sedan toppar med rabarberkompotten. Speciellt philadelphiaost ger fin kontrast till den syrliga rabarbern.

Strimla ca 500 g rabarber och koka upp den med 1,5 dl flädersaft och 0,5 dl socker. Låt sjuda i 20-25 minuter och häll sedan den heta kompotten i en glasburk. Låt den svalna något och sedan är det bara att njuta.

Chokladmousse med avokado


Chokladmousse med avokado (2-3 pers)
3 mogna avokado
1 1/2 dl kakao
1/2 dl vatten
knappt 1 dl honung
färkpressad citronsaft

Mixa avokado. kakao, vatten och honung till en jämn och fluffig smet. Smaka av med färskpressad citronsaft och eventuellt lite mer honung. Servera med hallon.

Vaniljyoghurt med blåbär och kiwi

När augusti bjuder på sköna sensommardagar är en god frukost ute i solen den bästa tänkbara starten på dagen. Så idag fick en tallrik vaniljyoghurt med min hemmagjorda müsli, blåbär och kiwi avnjutas ute på altanen - superhärligt, färgglatt och toppengott!

Regnmys!

Vad passar bättre en grå och regnig dag som denna, än att sitta under filten i soffan och se film med härligt nybakt bröd!

Svalkande mango/passion smoothie till mellis!

I solstolen avnjöts idag en svalkande mango/passion smoothie toppad med några gojibär, Mums!
En mixerstav, mango, passionsfrukt, havredryck, kvarg några hallon och lite vanlijsocker var allt som behövdes! Gott, snabbt och enkelt :)


Söndagslyx med hemmagjord müsli och nyplockade blåbär

Denna müsli gjordes tidigare i veckan och innehåller diverse rostade nötter, frön och gryn. Smaksatt med kanel och kardemumma och toppad med torkade äppelbitar. Efter en tur i blåbärsskogen passade den utmärkt i yoghurten denna söndagsmorgon!
/M

RSS 2.0