London tips!

Som många av er vet så är jag sedan drygt två år tillbaka bosatt i det fantastiska London. En av mina absoluta favortisaker med London (det internationella och multikulturella aspekterna toppar listan), är det otroliga utbudet på resturanger och cafeér! Det finns alltid något nytt att upptäcka och varje stadsdel och kvarter har sina smultronställen. Jag tänkte här tipsa om tre stycken av mina smultronställen dit jag gäna går på middag eller en brunch på helgerna. Inte helt otippat ligger de i mitt hemmakvarter i västra London, i underbara och färgsprakande Notting Hill.
 
Farm Girl Café (London W11 3DB) http://www.thefarmgirl.co.uk
 
- Underbart asustrlien inspirerat café beläget i toppen på Portabelloroad market. Fantastiska acaíbowls, coconut blt mackor, bakverk och lattés i olika smaker (på bilden turmeric och butterfly). Att cafeét har en liten fransk bulldog som inneboende och en mysig innergård gör ju inte heller saken sämre.. 
 
Farmacy (W2 5SH), http://farmacylondon.com
 
"Let food be thy medicine and medicine be thy food"- detta är alltså ett food-apotek! Plantbaserad mat från hela världen för att få sina besökare att må på topp både kroppsligt och själsligt när de lämnar, något de helt klart lyckas med! Ett roligt inslag är deras "shots" i olika smaker, bla ginger, aom man får serverad i.. ja en liten spruta helt enkelt. Ett besök till farmacy rekommenderas varmt när ni besöker London. Beläget på Westbournegrove i märheten med Hyde Park.
 
Ps. Passa gärna på att slå ihop detta med ett besök på den helt ekologiska matkedjan Planet Organic som bara ligger en minut bort på samma gata. http://www.planetorganic.com 
 
 
Redemption Bar (London W2 5BH), http://redemptionbar.co.uk
 
"Spoil yourself without spoling yourself", Redemption bar är verkligen en fantastisk restuang som erbjuder en fulländad avslutning på kvällen eller start på dagen- helt utan socker eller alkohol. Prova deras fantastiska drinkar som de lägger ner hjärta och själ i. Jag mena hör bara namnen: apple mock-jito, Royal Redemption, Ginger ninja, Bombay love & Coco-rita..
 
Enjoy!!
Linda

Ljuvlig Raw Kie Lime Pie

Den amerikanska desserten Key lime pie är perfekt när man är sugen på syrliga smaker. Denna ljuvliga variant har en syrlig limefyllning på seg kokosbotten- perfekt efter en het grillmiddag i sommar!

 

Ingredienser (ca 16 bitar):

 

Botten
2 1⁄2 dl naturella cashewnötter
2 1⁄2 dl kokosflingor
1 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
en liten nypa havssalt
8 medjool-dadlar, urkärnade

 

Fyllning
1 1⁄2 dl kokosolja
2 mogna avokador, skalade och urkärnade
1 1⁄2 dl limejuice
rivet skal av 1 lime
1 dl lönnsirap
1⁄2 dl kokosgrädde
2 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
en
liten nypa havssalt

 

Gör så här:

Börja med botten. Mixa allt utom dadlar i en matberedare till ett fint mjöl, tillsätt dadlar och mixa igen. Massan ska hålla ihop, tillsätt vatten om det behövs.

Klä formen med bakplåtspapper och smörj kanten med kokosolja. Tryck sedan ut degen jämnt på botten och kanterna. Ställ den kallt under tiden du gör fyllningen.

Smält kokosoljan varsamt i vattenbad. Ställ åt sidan.

Gör fyllningen genom att mixa avokado, limejuice, limeskal, lönnsirap, kokosgrädde, vanilj och salt till en slät och krämig smet. Tillsätt kokosolja. Mixa igen.

Ta fram formen och häll i smeten. Plasta pajen väl och låt stå i frysen i 2 timmar.

Ta ut och toppa med klyftad lime och rivet limeskal. Serveras till fördel med en sojagrädde.

Pajen förvaras därefter bäst i kyl upp till 3 dagar. Toppa eventuellt med färska blåbär.

 

Cherio!

Linda

 

Easter Smoothie Bowl

Påskaftonen startade med denna strålande smoothie bowl med smak av mango och ingefära. Påskafton som det var fick den toppas med massa godsaker, bland annat små chokladägg- Glad Påsk önskar jag er alla!
 
Easter Smoothie Bowl
 
Ingredienser:
1 färsk mango
1 fryst banan
1 dl mandelmjölk
en nypa ingefära
en nypa vaniljpulver
 
Topping:
hampafrön
frystorkade hallon
torkade mullbär
kokoschips
 
Såhär gör du: Mixa allt till smoothien, häll upp i en skål och toppa med dina toppningar- Enjoy!
 
/Linda
 
 

Raspberry smoothie bowl

På helgerna har man oftast tid att lägga lite extra omtanke på sin frukost, så denna lördag och fick min smoothie bowl toppas lite extra fint med god energi inför det kommande löppasset.
 
Raspberry smoothie bowl
 
Ingredienser: 
frysta hallon
fryst banan
mandelmjölk
vaniljproteinpulver
 
Topping:
torkade kokoschips
mullbär
färska hallon
groddat bovete
färska blåbär
chiafrön
 
Såhär gör du: Mixa alla ingredienser i smoothien, häll upp i en skål och toppa med din favorittopping. Happy Saturday!
 
/Linda
 

Mango & Dragonfruitsmoothie

Pitaya, dragonfruit eller drakfrukt - kärt barn har många namn. Denna exotiska färgbomb till smoothie kickar igång vilken måndagmorgon (eller annan dag i veckan) som hellst! Drakfrukten är en kaktusfrukt kommer ursprungligen från Mexico. Smaken är söt och påminner om både kiwi, päron och vattenmelon och innehåller mängder av nyttigheter innanför skalet! Den är nämligen rik på c-vitamin, riboflavin, karoten, fosfor, vitamin B1 och B3 och järn. Helt perfekt såhär i influensatider alltså.
 
Mango & Dragonfruitsmoothie
 
Ingredienser: 
 
Mangosmoothie:
1 frusen banan 
1 mango 
lite mandelmjölk
 
Dragon fruitsmoothie:
1 frusen banan
1,25 dl fryst drakfruktspuré
 
Gör såhär: Mixa först den frusna bananen, mangon och mjölken till en smooothie och lägg i botten på ett glas. Mixa sedan dragon fruktpurén, lite mjölk och bananen och lägg detta på mangolagret. Voíla!
 
/Linda

Paleo Millionaire Shortbread

Dessa små godingar kallas nog inte "Millionare shortbread" helt utan anledning! Små, söta och Paleo- vilket gör att de flesta, oavsett allergi, kan bjudas på fika och få njuta av dem.

 

Paleo Millionaire Shortbread

 

Ingredienser (24st)

 

Shortbread bas:

100g havregryn

100g malda mandlar

en generös msk agave nektar

några droppar mandelmjölk

 

Salta karamell lagret:

Ca 14 färska dadlar

3 msk kokosolja

3 msk mandelmjölk

1 nypa havssalt

 

Raw choklad toppning:

4 msk kokosolja

4 msk rå kakao

2 msk agave nektar

1 tsk vaniljextrakt

 

Så här gör du: Täck en ugnsform med plastfolie.

 

Gör shortbread basen genom att mixa havre i en matberedare och mal tills det blir havremjöl. Tillsätt sedan mald mandel och agave nektar. Mixa igen, tillsätt en liten droppe av mandelmjölk i taget tills den börjar att klumpa ihop något men inte för mycket att den blir våt.

 

Tryck ut degen i botten av formen, trycka ned med baksidan av en sked eller fingrarna för att skapa ett fast, jämnt lager. Låt i frysen medan du skapar karamell skiktet.

 

Tillsätt dadlarna I en ren matberedare och mixa. Tillsätt sedan kokosolja, havssalt och mandelmjölk för att skapa en tjock, mjuk kola.

 

Tillsätt karamellsmeten ovanpå av shortbread basen och använda baksidan av en sked för att sprida ut det jämnt. Lägg tillbaka formen I frysen igen medan du gör chokladtoppningen.

 

Tillsätt hett vatten till en liten kastrull och placera en värmesäker skål ovanpå. Tillsätt kokosolja och vispa tills det smält. Rör i kakaopulver, agave och vanilj tills väl kombineras och smidig.

 

Häll chokladen på toppen karmamell skiktet, luta formen, så det flyter ut och är jämnt fördelat. Lägg tillbaka I frysen för sista gången för att låta kakan sätta sig.

 

När kakan är fast, använd en vass kniv för att skära i 24 små rutor. Kan förvaras I kylskåp i upp till 5 dagar. Enjoy!

 

 

/Linda

 

Blåbär-Acaí smoothie

Ljuvlig och frisk smoothie perfekt inför söndagens yogaklass. Matchade även Londons himmel som skiftade mellan grått, blått och regn hela dagen.
 
Ingredienser:
2 msk frusen Acaí
0,5dl blåbär
1 frusen banan
2 dl mandelmjölk
1krm vanilpulver
 
Så här gör du: Mixa allt, häll upp och toppa med lite crunch. Jag toppade min med pumpafrön, kokoschips och frystorkade hallon.

/Linda

Glutenfria saffranspannkakor

Finns det något mer juligt och ljuvligt än saffran? Dessa saffranspannkakor fick vara med mer än en adventsmorgon..
 
Saffranspannkakor
 
Ingredienser, 2 portioner
2 bananer 
2 ägg
1,5 msk mjöl av valfri sort (vi tog bovetemjöl)
2 tsk bakpulver
0,5paket saffran
en klick smör  till gräddning
 
Topping:
granatäpple kärnor
sharonfrukt
soygurt med vaniljsmak
 
Så här gör du: Banan och ägg mosas ihop med en gaffel. Blanda i saffranet och blanda sedan ned mjölet tills den blir lite fluffig tillsammans med lite bakpulver så att pannkakorna får lite volym. Vispa ihop smeten och grädda dem väl i en medelvarm stekpanna.
 
/Linda

Ugnsbakade Äppelrosor

Kära far förtjänar allt fint i världen och därför bakade jag och min syster dessa rosor till honom på farsdagskvällen som jag turligt nog timade in på mitt Norrlandsbesök. Ett fåtal enkla ingredienser men lite pyssel och pill krävs att få till rosorna.. men det var det helt klart värt!
 
Tips, om du har svårt att förstå hur rosen skapas så finns det massa bra filmer på Youtube.
 
Ugnsbakade äppelrosor, 4st
 
Ingredienser:
10 st äpplen (Jonagold funkade bäst att forma för oss)
Hackad Mandel
Vaniljpulver
Saften av 1/2 citron
Varmt vatten
 
Till servering:
Alpro soya vaniljvisp
 
Så här gör du:
Skär tunna blad av äpplena i en mandolin. Lägg sedan i en skål med vatten, citronsaft och lite vaniljpulver och värm sedan i mikron så att bladen går att forma utan att gå sönder. Börja sedan rulla ett blad till en knopp och bygg sedan på med de resterande bladen tills du fått den storlek på äppelrosen du vill ha. Lägg sedan i muffinsformar, strö över de hackad mandel och baka i ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått en gyllen färg. Servera varma med en god vaniljvisp eller sås.
 
/Linda

Plum Cardamom Compote with Coyo

Plommon är både fina, goda och i säsong, därför fick de förgylla denna helgfrukost genom denna kompott smaksatt med kardemumma- höstmys! 
 
Plum Cardamom Compote 
 
Ingredienser: 
1dl vatten 
1 msk vaniljbönpasta
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk kardemumma
8 stora plommon, skalade och skurna i 8 bitar var
 
Tillbehör:
coyo (kokosyoghurt)
granola
kakaonibs
 
Så här gör du: Blanda vatten och honung, värm upp under omrörning. Blanda i vaniljpulver och kardemumma och tillslut plommonen och låt sjuda i 10 till 15 minuter, eller till vätskan blivit lila och sirapsaktig men plommonen är fasta. Låt plommonkompotten svalna. Vid servering, lägg kompotten i botten på glas och toppa med coyo, granola och kakao nibs. 
 
Kompotten kan förvaras i kylen i cirka 5 dagar.
 
/L & V
 

Blåbärsscones- gluten-och laktosfria

Höstmysig söndagsmorgon med nybakta blåbärsscones. Nog är den fin allt hösten!
 
Blåbärsscones, fria från gluten och laktos
 
Ingredienser, ca 2 personer
 
2,5 dl havregryn
ca 2 dl havremjöl
ca 2,5 dl rismjöl
1 msk kokossocker eller annan valfri sötning (kan uteslutas)
1 tsk salt
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1,5 tsk fiberhusk
50 g laktosfritt smör
3,5 dl havremjölk eller annan valfri mjölk
1 dl frysta blåbär

Gör så här: Sätt ugnen på 250°C. Blanda alla torra ingredienser väl för sig i en bunke. Tillsätt smör eller kokosolja och finfördela det snabbt i mjölblandningen med fingrarna. Tillsätt havremjölken och rör snabbt ihop degen med en slev. Låt degen svälla i ca 10 minuter. Forma runda bröd och placera på en plåt med bakplåtspapper. Nagga ytan med en gaffel, stoppa i blåbären och grädda i ca 20-25 min mitt i ugnen.

/Linda

Overnight chocolate oats

Oh well vem vill inte starta en lördagsmorgon med en hälsosam chokladdröm? Superkombo helt enkelt!
Att den görs kvällen innan och förvaras i kylen ger även lite extra guldkant eftersom det ger lite mer sovmorgon. 
 
Overnight chocolate oats
 
Ingredienser:
50 g havregryn
2 tsk kakao (helst rå)
100 ml mandelmjölk (eller annan valfri mjölk om man vill det
1 msk mandelsmör
rostade och hackade hasselnötter
1 msk maple syrap
 
Gör så här: Mixa havregrym, kakao,mandelmjölk, maplesyrup och hasselnötterna i en skål. Bred ut mandelsmöret i botten på en glasburk och häll mixen över. Förvara burken i kylen över natten. Sprinkla över resten av de hackade hasselnötterna på morgonen, toppa med skivade jordgubbar och njut!
 
/L

Kale och Mangosmoothie

En riktigt grön sköning- smoothie med kale, mango, banan och spirulina!
 
Kale och Mangosmoothie
 
Ingredienser:
frusna mangobitar
grönkål
frusna bananbitar
mandelmjölk
spirulina
honung
 
Såhär gör du: Mixa alla ingredienser i en blender och häll upp i en skål. Jag toppade med solrosfrön, bipollen och gojibär.
 
/L
 

Krämig risotto med skogssvamp

En höstig och krämig Risottto fick sätta guldkant på en lite kylig septemberkväll. 
 
Krämig risotto med skogssvamp, 4 portioner
 
Ingredienser:
1 l kokhett vatten
1 msk kycklingfond
2 msk smör
1 msk olivolja
1 msk valnötsolja
1 medelstor lök, finhackad
10 små sparrisar, hackade i bitar
3 1/2 dl arborioris
1,25 dl vitt vin
150 g blandad skogssvamp
1 dl fint riven parmesan
salt & nymalen svartpeppar
extra parmesan att strö över vid servering
 
Såhär gör du: Skala och hacka lök, vitlök och fänkål fint. Smält smör och olja i en rymlig gryta och fräs grönsakerna någon minut under omrörning. Tillsätt riset och blanda om. Sänk värmen till medelhög.
 
Häll på vinet och fortsätt röra. Tillsätt sedan kycklingfonden och rör tills den sugits upp av riset. Fortsätt att tillsätta vatten, lite i taget under om-rörning, tills riset är mjukt men med en liten kärna i mitten. Det tar cirka 15-20 minuter.
 
Fräs den blandade skogssvampen i smör tills den är gyllene. Salta och peppra. Blanda därefter ner den i risotton tillsammans med parmesanen. Smaka eventuellt av med lite mer salt och peppar. Toppa risotton med mer svamp och lite flagad parmesan.
 
/L
 

Lyxig chokladfondant med hallonsås

Det här blev en lyxigt krämig chokladfondat och passar alla gäster då den både är mjölk- och mjölfri- en riktig höjdare helt enkelt!
 

Lyxig chokladfondant med hallonsås

 

Ingredienser

 

Chokladfondanter

200 g mörk, mjölkfri choklad (minst 70 %)

150 g kokosolja (gärna virgin), plus lite extra för smörjning av formarna

4 ägg

1/2-1 tsk vaniljpulver

1 krm salt

4 msk agave sirap

4 tsk kakaopulver

 

Hallonsås

2 dl frysta hallon

lite vatten

 

Så här gör du:

 

Chokladfondanterna: Värm ugnen till 180 °C. Smörj ca 6 st cocotteformar med kokosolja. Klipp ut rundlar av bakplåtspapper som passar bottnarna av formarna och tryck i innan du häller i smeten om du vill kunna vända ur fondanterna ur formarna. Smält choklad och kokosolja på låg värme över vattenbad . Rör om låt sedan svalna en stund. I en skål, vispa ägg, vanilj , salt och agave med en elvisp till en ljus och fluffig konsistens, ungefär fem minuter. Häll chokladen sakta ner i äggsmeten under vispning. Sikta kakao och över och blanda försiktigt. Häll smeten i förberedda cocotteformarna (de ska fyllas ungefär till hälften eller något högre) . Placera formarna på en plåt och ställ in i ugnen. Grädda i ca 8-12 minuter, beroende på storlek och mängd i formarna. Servera fondanterna genast.

 

Hallonsåsen: Mixa de upptinande hallonen med lite vatten i en blender tills det bildar en sås. Pensla på tallrikar innan du lägger på de färdiga chokladfondanterna.

 

/L

 
 
 

RSS 2.0