Ljuvliga japanska smaker

Förra lördagen uppe i kära UÅ lagade jag och fröken V denna "Throwback Tokyo"-middag. Perfektionistiskt delikat. Om man får säga det så fint. En fröjd för ögat, smaklökarna och själen!
 
Om denna middag skulle namnges skulle det bli något i stil med "Japansk tapas i raw-format", eller "Raw japansk bibimbap" - ja, det senare kanske låter snyggt.
 
Ingredienslistan kanske låter lång men är i själva verket enbart ett hopplock av allt möjligt gott och Japan-inspirerat. Och ordet 'raw' kommer in i bilden eftersom middagen i princip inte tillagades. Förutom att rosta sesamfrön i stekpanna och vitlökssteka svampen så krävdes ingen tillagning alls. Så på så vis var denna middag mycket enkel och "clean". Väldigt fräscht och gott. Dessutom väldigt japanskt. Det vill säga: låt smakerna i råvarorna tala (/smaka) för sig själva. Äkthet och kvalitet. Oja.
 
Raw japansk bibimbap
 
Ingredienser
Sashimi-lax
Rättika
Rödbeta
Morot
Svamp
Böngroddar
Morot
Avokado
Vitkål
Alfalfagroddar
Mango
 
Japansk soja
Sesamolja
Sesamfrön
Vitlök
Wasabi-tångrom
 
Gör så här
Använd en vass kniv och skär sashimilaxen i fina skivor. Blanda soja och sesamolja och låt laxskivorna dra i marinaden medan de övriga ingredienserna förbereds. Låt även böngroddarna ligga i marinad med soja, sesamolja och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och pressa ner en vitlöksklyfta. Lägg i svampen och låt bli varm. Skär morot och rättika med mandolin. Riv rödbeta och strimla vitkål. Skär avokado och mango. Lägg upp allt i skålar. Plocka, ät och njut! 
 
/M

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0