Västerbottensbakelse
Igår var det dags för den efterlängtade "Halv åtta hos döttrarna" vilket innebar att vi (Maria och Victoria) bjöd våra kära familjer på en välkomponerad trerättersmiddag. Sommarkvällen var ljum och maten serverades utomhus i trädgården. Rätterna varavades med rundpingis. Mycket trevlig kväll och mycket god mat.
Till förrätt serverades denna lokalsinspirerade rätt hämtat från Västerbottensost. Med lite extra cayenne gav den god stuns. Stort plus för att den gick att förbereda sånär som på klicken löjrom och den överklippta gräslöken.
Västerbottensbakelse
4 port
Ingredienser
Botten:
4 skivor kavring
Fyllning:
3 gelatinblad
2 dl kesella
1 dl Gräddfil
100 g riven Västerbottensost
1/4 hackad röd lök
1 dl hackade äpplen
1/4 dl hackad stjälkselleri
1/2 dl hackad dill och persilja
1 tsk salt
1/2 krm cayennepeppar
1 tsk citronsaft
Topping:
100 g sikrom/löjrom
Gör så här
Ta med en utstickare ut 4 runda bottnar av kavringen, lägg dem i varsin rund, plastfodrad form. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under 5 minuter, krama ur dem och smält dem på låg värme. Värm 1 dl av kesellan försiktigt och rör ner det smälta gelatinet. Blanda ner resterande kesella, gräddfil och övriga ingredienser.
Smaka av med salt och cayennepeppar. Fördela röran i formarna, stryk slätt och låt stå ca 5 timmar för att stelna. Toppa med löjrom, ta av plasten och servera gärna med ett par ruccolablad, eller klippt gräslök.
/M & V
Ser jättefin och god ut!
Den ser god ut, och snygg!
Låter verkligen som en trevlig grej det där, rundpingis inräknat ;)
åh gud vad gott det där ser ut!